Mantelzorgers Gestript 2.0 — Stripboek

Opdrachtgever: Vanzelfsprekend!?

Van 3 t/m 10 juni 2019 vond de Week van de Jonge Mantelzorger plaats in heel Nederland en zoals vorig jaar heb ik voor Vanzelfsprekend!? weer het verhaal van een JMZ’er verstript. Negen andere illustratoren werkten ook een mantelzorgverhaal uit, elk met een eigen tekenstijl en insteek, maar allen met hetzelfde doel: op een inspirerende én pakkende wijze de wereld van een mantelzorger verbeelden.

Het mantelzorgverhaal wat ik had uitgekozen is het verhaal van Kris, een meisje van 9 jaar. Kris heeft net zoals ik een oudere gehandicapte broer die ook in een rolstoel zit en door de vele vergelijkingen vond ik het erg tof om met haar verhaal aan de slag te gaan!

STRIP

In mijn strip zien we Kris met haar familie een dagje naar het pretpark gaan. In het verhaal van Kris stond geschreven dat ze het soms leuk vindt om een gehandicapte broer te hebben, omdat ze dan voorrang krijgt bij bepaalde dingen. Ook zegt ze dat ze het helemaal geweldig vindt om te skeeleren achter de rolstoel van haar broer.

Wat ik met deze strip wil vertellen is dat ik erin geloof dat een jonge mantelzorger een negatieve situatie (waarbij de broer of zus is betrokken) altijd is om te buigen naar een positief einde en daarmee hoop ik o.a. Kris op een creatieve manier te inspireren.

STRIPBOEK

Studenten van de opleiding Social Work van Avans Hogeschool hebben samen met Vanzelfsprekend!?, het Bossche platform voor en door Jonge Mantelzorgers, de jongeren een hoofdrol laten spelen in het stripboek Mantelzorgers Gestript 2.0. Zij interviewden jonge mantelzorgers en koppelden de verhalen aan de illustratoren met als hoofddoel meer (h)erkenning en verbinding van JMZ'ers.

EXPOSITIE

Op 3 juni was de Kick-Off van de Week van de Jonge Mantelzorger bij Babel (de bibliotheek in ‘s-Hertogenbosch). Kris heb ik hier voor het eerst ontmoet en het was erg tof om te zien dat ze zo trots is op onze strip! Als cadeautje heb ik haar ook het stripboek van Mijn Gehandicapte Broer & Ik gegeven.

61830380_2281846861881988_8579809292499025920_n.jpg

► Bekijk ook mijn strip voor het eerste stripboek van Mantelzorger Gestript die ik in 2018 heb geïllustreerd.

Terug naar Strips